Een pilotstudie aan de Universiteit van Californië, Los Angeles, onderzocht of het consumeren van druiven kan helpen de effecten van de ziekte van Alzheimer te bestrijden. In een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie werkten onderzoekers, onder leiding van Dr. Daniel H. Silverman, met mensen met een vroege achteruitgang van het geheugen. Ze verdeelden de vrijwilligers in twee groepen: een die hele druivenpoeder kreeg en een andere die een placebopoeder kreeg dat eruitzag en smaakte naar het druivenpoeder. De “druivengroep” ontving het equivalent van 2 ¼ kopjes druiven per dag. De onderzoekers maten de cognitieve prestaties van de deelnemers aan het begin van het onderzoek en zes maanden later opnieuw. Het hersenmetabolisme werd ook gemeten aan het begin van het onderzoek en zes maanden later door PET-scans van de hersenen. Deze scans bieden zowel voorspellende als diagnostische waarde voor gezondheidswerkers die patiënten met tekenen van dementie evalueren.
Wanneer mensen de ziekte van Alzheimer hebben, werken hun hersenen niet zoals ze zouden moeten. Een deel daarvan is volgens experts te wijten aan problemen met het hersenmetabolisme. De hersenen hebben, net als de rest van het lichaam, energie nodig om goed te kunnen werken. De hersengebieden die het meest door de ziekte van Alzheimer worden getroffen, hebben meestal de meeste energie nodig. Het proces van het omzetten van voedsel in energie voor de hersenen is, in zeer basale termen, hersenmetabolisme. Een gezond hersenmetabolisme is essentieel voor een goede werking. De onderzoeksresultaten toonden aan dat mensen met een vroege achteruitgang van het geheugen een gezonde metabole activiteit hadden in de hersengebieden die het meest werden getroffen door vroege Alzheimer toen ze het druivenpoeder consumeerden, maar de mensen die het placebopoeder consumeerden, hadden in feite een significante afname van de metabolische activiteit in de dezelfde hersengebieden.
De studie toonde ook aan dat de “druivengroep” positieve veranderingen in het hersenmetabolisme had die correleerden met cognitieve verbetering en verbeterde prestaties van het werkgeheugen.
De resultaten van de pilotstudie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Experimental Gerontology[HT1]. Wat de resultaten lieten zien, is dat het dagelijks eten van druiven een gezond metabolisme in stand hield, achteruitgang van het hersenmetabolisme voorkwam en zowel het geheugen als de aandacht verbeterde. Volgens Dr. Silverman suggereren de onderzoeksresultaten “dat regelmatige inname van druiven een beschermend effect kan hebben tegen vroege achteruitgang geassocieerd met de ziekte van Alzheimer.”
Waarom lijkt het eten van druiven te werken? Er zijn aanwijzingen dat de polyfenolen in druiven de ontstekingsremmende en antioxiderende activiteit in de hersenen helpen bevorderen. Er is ook onderzoek dat suggereert dat druiven kunnen helpen bij het stimuleren van een gezond brein door oxidatieve stress in de hersenen te verminderen (wat kan leiden tot achteruitgang van de hersenfunctie), het helpen handhaven van niveaus van een chemische stof in de hersenen die het geheugen bevordert en ontstekingsremmende effecten hebben.
Hoewel de onderzoeksresultaten opwindend zijn, zegt Dr. Silverman dat verdere studies met grotere groepen moeten worden gedaan.
Bij Home Care Assistance promoten we gezonde hersenen en een betere kwaliteit van leven voor onze cliënten door middel van meerdere programma’s, waaronder de Balanced Care Method – een holistische benadering van een gezonde levensduur – en de Cognitive Therapeutics Method – een cognitief stimulatieprogramma dat is ontwikkeld om de ouder wordende geest scherp te houden .